Αναζήτηση:
Σε συνεργασία με:


 WIDTH=Κορωνοϊός: «Φρούριο» το αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος»
Source: emea
26/02/2020

Ασφυκτικοί έλεγχοι διεξάγονται από τις αρχές του έτους στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τον κορονοϊό ενώ «εφαρμόζονται πιστά όλα όσα προβλέπουν τα πρωτόκολλα για τέτοιες περιπτώσεις ».

Παρότι δεν διεξάγονται απευθείας πτήσεις από την Κίνα για την Αθήνα από τις 15 Ιανουαρίου, το εξειδικευμένο προσωπικό των κλιμακίων του ΕΟΔΥ και του Αερο-υγειονομικού παρακολουθεί με θερμομέτρηση μέσω θερμομέτρου υπερύθρων επιβάτες και τα πληρώματα των αεροσκαφών από πτήσεις που φθάνουν στην χώρα μας και υπάρχουν ενδείξεις για πιθανά κρούσματα από τον κορονοϊό, όπως επίσης και σε επιβάτες, που έχουν φθάσει στην Ελλάδα μέσω τράνσιτ και είχαν αναχωρήσει από αεροδρόμιο της Κίνας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ελέγχθηκαν όλοι οι επιβάτες πτήσεων (π.χ. τσάρτερ, ιδιωτικές πτήσεις, κ.α.), όπως συνέβη για παράδειγμα στις 27 Ιανουαρίου, όταν έφθασε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ειδικά ναυλωμένη πτήση από το Πεκίνο παρόλο που οι επιβάτες είχαν περάσει από ειδικά κέντρα ελέγχου θερμοκρασίας στο Πεκίνο κατά την επιβίβασή τους στο αεροσκάφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΕΟΔΥ στο αεροϋγειονομείο του αεροδρομίου έχουν δοθεί οδηγίες να γίνεται θερμομέτρηση και γενικός έλεγχος σε επιβάτες που έχουν εμφανίσει εμφανίσουν συμπτώματα που ταιριάζουν με αυτά του κορονοϊού κατά την διάρκεια των πτήσεων ή έχουν ενημερώσει αυτοβούλως το πλήρωμα ότι έχουν παρουσιάσει πυρετό την ημέρα της αναχώρησής τους, ανεξαρτήτως αν έχουν ταξιδέψει προηγούμενες ή όχι στην Κίνα και σε περιοχές της Ασίας, με καταγεγραμμένα κρούσματα του κορονοϊού. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις διεξάγεται και δεύτερος έλεγχος στον χώρο του ιατρείου του αεροδρομίου από ειδικό προσωπικό του αεροϋγειονομείου, μαζί με κλιμάκιο του ΕΚΑΒ υπό την παρουσία και τον γιατρού του αεροδρομίου. Συνδρομή υπάρχει και από επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ, εφόσον υπάρξει αυξημένη πιθανότητα επιβάτη με τα συμπτώματα του κορονοϊού καθώς θεωρείται αυτομάτως ως πιθανό κρούσμα.

Σε άλλη περίπτωση στα μέσα Ιανουαρίου, γκρουπ Κινέζων τουριστών απομονώθηκε με την άφιξή του στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» καθώς μερικοί επιβάτες προέρχονταν από την πόλη Ουχάν, όπου ξέσπασε ο κορονοϊός. Οι επιβάτες πέρασαν βάση ειδικού πρωτοκόλλου από προληπτικό έλεγχο και υποβλήθηκε σε ειδική εξέταση από κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Όταν τα αποτελέσματα βγήκαν αρνητικά και κρίθηκε πως δεν νοσούν, δόθηκε η έγκριση σε όλο το γκρουπ να συνεχίσει το ταξίδι του προς την Σαντορίνη.

Στις 22 Ιανουαρίου, σημειώθηκε ένα ακόμα περιστατικό, όταν μωρό που ταξίδεψε από την Κίνα στην Ελλάδα μαζί με την οικογένειά του διακομίστηκε στο νοσοκομείο “Παίδων” καθώς από τον πρώτο διαγνωστικό έλεγχο στο αεροδρόμιο κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή του σε νοσοκομείο για την διεξαγωγή αναλυτικών εξετάσεων, λόγω πυρετού και συγκεκριμένων συμπτωμάτων. Σύμφωνα με ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ το μωρό τέθηκε σε καραντίνα (και υπό παρακολούθηση οι γονείς του) και υποβλήθηκε στις απαραίτητες εξετάσεις, οι οποίες έδειξαν ότι το μωρό είχε προβληθεί από τον ιό της γρίπης, τύπου Β και όχι από τον κορονοϊό.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχει ειδικές αίθουσες απομόνωσης και ειδικό εξοπλισμό για την αποστείρωση των αεροσκαφών, μοναδικό σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε μας και στο twitter

twitter-

Επικοινωνία: ldemertzis@aviationnews.gr


Δωρεάν εγγραφή στο ημερήσιο email.
E-Mail
 


H Εταιρεία ~ Επικοινωνία ~ Η Ομάδα ~ Γενικοί Όροι και Προϋποθέσεις Χρήσης

© aviationnews.gr - ® all rights reserved